понеделник, 28 октомври 2013 г.

МОСВ Призна: Дигата на р. Вая не трябваше да е там!

Според типичния за министерството, а и цялата ни администрацияподход обаче МОСВ приема инвеситорското безобразие за свършен факт и отказва да я премахне. Седем години след наводнението и последвалите "корекции" на коритото реката още не се е възстановила, което стана очевидно и за представителите на Европейската комисия по време на теренната проверка.
На 23.10.2013 представители на Европейската комисия,  РИОСВ-Бургас, МОСВ, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Зелени адвокати“, местни собственици, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Българска фондация Биоразнообразие проведоха оглед на терен във връзка с жалбата на природозащитници и екологични организации за унищожението на река Вая и крайречния хабитат.
През 2007 г. след голямата буря в района на Иракли и след като реката и дъждовете заляха парцела на тогавашния инвеститор Swiss propertiesбеше предприето „укрепване“  на коритото на реката по поръчка на Община Несебър, изпълнено от строителната фирма на Swiss properties.
Днес сме свидетели как това "коопериране" между община Несебър и нарушавалата многократно българските и европейски закони Swiss Properties, доведе до абсолютното унищожение на живота на реката.  Укрепването е пример за това как под претекст, че се взимат мерки против наводнения, фактически се стига до пълна екологична катастрофа.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Посланикът на Швейцария връчи Годишните награди за биоразнообразие

14.10.2013 год. 
На празнична церемония в Борисовата градина в събота следобед Посланикът на Конфедерация Швейцария у нас – Нейно превъзходителство г-жа Регина Ешер връчи наградите на победителите в 8-те категории на годишните награди, които Българска фондация Биоразнообразие традиционно раздава. 

Журито реши да даде и още една награда на Свилен Овчаров, Веселин Паскалев и Александър Дунчев, номинирани за доброволната им кампания по отразяване решението на комитета на Орхуската конвенция за несъответствие на Закона за устройство на територията. 
Повече на сайта на БФБ: http://bbf.biodiversity.bg/indexdetail_art.php?id=825

"Зелените адвокати" обръщаме внимание на уважаемото жури и на Българска фондация "Биоразнообразие",  че награденият екип всъщност заведе и спечели делото пред Комитета на ООН за съответствие на Орхуската конвенция в Женева. Наградата обаче е формулирана за друго, за популяризираща кампания. А пък в доброволната кампания по отразяване на решението на Комитета и популяризирането на информация за проблема включва и други експерти-доброволци: 
  • арх. Мартин Микуш, урбанист; 
  • арх. Калина Райчева, ландшафтен архитект. 
С тяхна помощ проведохме няколко презентации пред специализирана публика и продължаваме да организираме нови. 

Отделно, "Зелените адвокати" имахме и номинация в категорията: Институция/организация с принос за опазването на биоразнообразието, но там отстъпихме пред БДЗП, които грабнаха наградата. 

Наградите се раздават под егидата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество (Bulgarian-Swiss Co-operation programme) и са част от Годишните награди за опазване на биоразнообразието. 

Отделно, тази година отново сме номинирани за Човек на годината за 2013 год., както и предишната, този път цялата група на "Зелените адвокати". Ще пишем повече по-късно, можете да гласувате тук: 
http://humanoftheyear.org/?page_id=4711

четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Становище: Природозащитници опровергават твърденията за неясноти в концесията за ски-зона Банско

Писмен анализ на концесионния договор и книжата от концесионния конкурс от 2001 год., оповестени едва наскоро. Предназначен за пресата от пресконференцията днес. 


София, 10 октомври 2013 г. – Коалицията "За да остане природа в България" предоставят факти и документи, които опровергават всички спекулации за неясноти в концесията за ски-зона Банско в Национален парк "Пирин". След като през 2011 г. МОСВ установи, че при изграждането на ски-зона Банско в Национален парк "Пирин" са застроени и се експлоатират 65 ха повече от разрешената концесионната площ, днес след три години и трето правителство подред оправдава безсилието си да се изправи срещу нарушителите и да разтрогне концесионния договор с недодялани твърдения за неясноти и неточности в концесионния договор. Вместо да окаже контрол и да потърси отговорност за нарушенията установени от МОСВ, правителството открито изразява подкрепа за разширение на ски-зоните в Национален парк "Пирин".

Ето защо природозащитниците настояват правителството да потърси отговорност за незаконното заграбване и унищожение на територии от Национален парк "Пирин" вместо да се крие зад няколко безотговорни твърдения:

сряда, 9 октомври 2013 г.

Прес-конференция: Природозащитници опровергават твърденията за неясноти в концесията за ски зона Банско


Пресконференция на Коалицията "За да остане природа в България", която ще се проведе в четвъртък, 10 октомври 2013, от 10:00 в БТА. Може да се гледа онлайн в сайта на БТА. В пресконференцията ще бъдат представени факти и документи, които опровергават всички спекулации за неясноти в концесията за ски зона Банско в Национален парк "Пирин".
Твърденията за неясноти и неточности в концесионния договор се ползват като единствено основание от държавните институции да не разтрогнат договора, след като държавата потвърди неправомерното унищожаване на над 65 ха от територията на Национален парк "Пирин" при реализацията на концесията. Дискутирани ще бъдат въпросите, повдигнати в доклада на Сметната палата при проверката на концесията относно неяснотите с площите, собствеността и разположението на обектите в концесията. 

Участници: Тома Белев - Асоциация на парковете в България; Александър Дунчев (WWF); Любомир Костадинов (WWF); адв. Свилен Овчаров (Зелените адвокати). 

сряда, 2 октомври 2013 г.

Прецедент по дело на Greenpeace в България

След тежки съдебни процедури, Благоевградския районен съд излезе с прецедентно решение по повод първата от т. нар. "директни акции" на Грийнпийс случили се у нас.  Шест активисти бяха арестувани от полицията след 3-часова блокада на бензиностанция на Газпром близо до Благоевград на 26 септември 2013 год. Предявени са им били обвинения за дребно хулиганство и изправени пред Районния съд в Благоевград.

Това решение е от значение за развитието на съдебната практика по случаи на хулиганство или на протестни акции без насилие и вреди, както и разбирането, което демонстрира съдебното решение. То допълнително надгражда съществуващата съдебна практика и административната практика на полицейските органи.

Мотивите на съда приемат, че макар деянията да изпълняват формалните признаци в хипотезата на "хулиганство", не следва да се налага наказание, поради ниската обществена опасност на деянията, липсата на вреди и благородната и справедлива кауза, мотивирала извършителите. Подсъдимите бяха оправдани по обвиненията. При все това, те вече бяха заплатили наложени от полицията глоби за неизпълнение на полицейски разпореждания.

Повече информация: http://novinite.bg/articles/51951/Sadat-opravda-chujdencite-okupirali-benzinostanciya-v-Blagoevgrad